Berömda kvinnor under medeltiden


 

Hildegard von Bingen var en nunna som levde 1098-1179. Hon var under sin livstid en av de främsta mystikerna och en av de få kända kvinnliga kompositörerna i musikhistorien. Hon skrev teologiska skrifter, om filosofi och läkekonst men även musik. Hon tillrättavisade både påvar och kejsare för att hon bl.a. ansåg dem skyldiga till korruption.


  

Hildegard von Bingen



Heliga Birgitta levde mellan 1303- 1373. Hon var författare, teolog, klostergrundare och är nu Europas skyddshelgon. Som barn hade hon flera visioner som kom att påverka henne starkt. Under sitt liv gjorde hon bl.a. två stora resor som på den tiden måste ha varit ett nästan omöjligt projekt. Dels till Rom, för att hon ville få lov av påven att grunda en klosterorden, och drygt 60 år gammal begav hon sig till det Heliga landet.

  
He
liga Birgitta

  

  


Christine de Pizan
föddes i Italien men levde största delen av sitt liv i Frankrike. Hon var en mycket produktiv författarinna och är förmodligen den första kvinna som försörjt sig som författare och på sätt och vis kan man säga att hon var  en mycket tidig ¨"feminist". Hon förespråkade jämlikhet utifrån den tidens samhälle och hon ansåg att flickor borde få utbildning på samma villkor som pojkar. Hon angrep också den tidens kvinnofientlighet genom bl.a. sin bok "Damernas stad" (La cité des dames).

 
Christine de Pizan 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0