Medeltiden, arkitektur


 

Under kristendomens tidiga stadium byggdes  basilikor (en typ av byggnad som fungerat som administrationsbyggnader t.ex. under antiken). Där fanns inga bänkar utan man fick stå under gudstjänsten.  Det finns ont om byggnadsverk kvar från den tidiga medeltiden eftersom de ekonomiska resurserna var små och det politiska läget var instabilt. Det var först omkring 900-talet som man kom igång att bygga kyrkor i sten i större skala i Västeuropa. Man brukar tala om två arkitekturstilar under medeltiden:



Den romanska stilen; 1100-1200 talen


Man började konstruera tak av sten i form av ett valv, eftersom trätak var så brandfarliga. Det uppstod problem eftersom de välvda taken var så tunga. Därför fick man bygga väldigt tjocka väggar och små fönster för att inte trycket från taket skulle rasera väggarna. Man brukar kalla den romanska stilen för rundbågsstilen. Byggnaderna är "tjocka och knubbiga".


   Lunds Domkyrka       St. Kunibert, Köln
            
  St. Etienne, Caen           Krypta i Bayeux



Den gotiska stilen 1144- 1500 talen


Det är inte ofta man kan ange ett bestämt årtal när man talar om en konstriktnings födelse, men här kan vi det eftersom man vet i vilket byggnadsverk denna nya stil först användes. Det var en klosterkyrka i

Saint-Denis som ligger lite norr om Paris. Det var en abbot som hette Suger som var mycket påverkad av texter från 500-talet där man uppfattade Gud som ljus. Där ljuset fanns, fanns också Gud. Han vill få in mer ljus i koret när det skulle byggas om, genom att ta upp stora fönster i väggarna. Vi vet inte vem arkitekten var, man han lyckades med detta genom att göra stentaket tunnare och därmed lättare. Man gjorde större fönster, som trots att de försågs med glasmålningar lät ljuset strömma in. Koret invigdes den 11 juli 1144.


   
Glasfönster i St. Denis

Skillnaden mellan den romanska och gotiska stilen är att det gotiska taket tas upp av vad som kallas strävbågar som går som smala broar från fristående strävpelare utanför kyrkan till väggen under taket. Därmed behöver inte väggarna vara bärande utan kan förses med större fönster. Ofta har de gotiska byggnaderna spetsiga torn gärna många och höga. Fasaderna kan vara täckta av reliefer och andra utsmyckningar.







                            
Strävbågar              
                 
                                                                                   

Strävpelare

Det finns flera kända byggnadsverk kvar från så tidigt som 1200-talet, byggda i denna stil t.ex. Notre-Dame i Paris och katedralen i Milano, Duomo di Milano.



           
Notre Dame                               

Duomo di Milano

I Sverige har vi ett flertal kyrkor från den romersk-katolska tiden, t.ex. Linköpings Domkyrka och Uppsala Domkyrka. Uppsalas Domkyrka började byggas 1273 och invigdes 1435 men även Skara Domkyrka som dock påbörjades redan på 1100-talet och då i romansk stil. Man har alltså ibland byggt om eller byggt till och på så sätt ändrat byggnadens ursprungliga stil.


 Gotik i genomskärning

            

Uppsala Domkyrka        Skara Domkyrka


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0