Rom och Pompeji

Rom

  

Under 300-talet e.Kr. hade staden Rom sin storhetstid. Staden hade 1 milj. invånare. Runt staden gick en 2 mil lång mur som skyddade staden fram till 1800-talet. Relativt mycket av den muren finns kvar än i dag.



Lämningar av en badanläggning, term. Denna finns i Barcelona

Under den här tiden bestod Rom av 400 distrikt. Där fanns 28 bibliotek, 10 teatrar, 100 torg. Över floden Tibern gick 8 broar och 29 stora vägar förband staden med det övriga landet. 19 akvedukter försåg staden med 1,5 miljard liter vatten om dagen som gick till 1 500 offentliga fontäner, tusentals bad och 11 stora badanläggningar.



Forum Romanum var samlingsplatsen i Rom. Där samlades senaten (riksdagen kan man säga), vanliga människor, advokater, försäljare. Där var fullt av liv och rörelse.


Cirkus Maximus var en stor arena för kapplöpning bl.a. Den var enormt stor. 600 meter lång och 120 meter bred och kunde ta 150 000 åskådare.


Colosseum som är en av de mest kända byggnaderna i världen (se bild ovan) byggdes av kejsar Vespasianus. Där hölls bl.a. gladiatorspel, som var mycket populära.




Pompeji


79.e.Kr fick vulkanen Vesuvius ett utbrott (sannolikt var det även jordskalv som bidrog till katastrofen med efterföljande tsunami). En katastrof som fullkomligt överraskade stadens befolkning och även en annan närliggande stad, Herculaneum. Askan begravde staden och dess invånare som inte hade en chans att fly. På grund av detta blev mycket av staden bevarad under askan i flera hundra år. På 1700-talet började utgrävningarna och man kunde då se hur romarna hade levt och hur staden hade sett ut och fungerat. Man kom på en metod, där man genom att hälla gips i de håligheter som bildats av människor och djur som fångats i askan, fick en exakt avbild av personen eller djuret.  Marken hade även kvar märken efter kärrhjul t.ex.


                

Pompeji                                            Arkeologiska fynd i Pompeji

                
Väggmålningar i Popmpeji          Ineriör från ett hus i Pompeji

  

  

Bostadsstandarden var hög. De flesta familjer hade egen bostad. Många hus var av atrium modell. D.v.s. ett öppet rum i mitten där regnvattnet kunde samlas i en bassäng mitt på golvet. Där fanns pelargångar, statyer och fontäner. Väggarna var prydda med målningar och dessa målningar är de bäst bevarade från romartiden. Där finns stilleben, landskapskildringar, mytologiska motiv, scener ur det dagliga livet och detaljerade skildringar av historiska händelser. Där finns även mycket mosaikbilder bevarade.


                      

Mosaik från Herculaneum och Pompeji                                  Väggmåliningar i Pompeji


 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0