Medeltiden


Medeltiden kan delas in i fyra perioder. Observera att årtalen är mycket ungefärliga.

ca. 300-400 en "övergång" som kan kallas senantiken

ca.. 500- 900 tidig medeltid

ca. 1000-1300 högmedeltiden

ca. 1300-1450 senmedeltiden



Kristendomen uppstod på 30-talet e.Kr. och under en lång period förföljdes, plågades och dödades dess anhängare, men på 300-talet blev kristendomen, den katolska kyrkan, den officiella religionen i det romerska riket.
 

År 300 var det romerska riket ännu sammanhållet. Men Germanerna började erövra fler och fler delar av det romerska riket. Mycket folkvandringar skapade kaos och bl.a. bröt det romarrikets skolsystem samman och det blev kyrkans män som i stort sett tog över ansvaret för kulturlivet.  Kyrkan blev den enda institution där läskunnighet och kulturella intressen levde vidare. Städerna förlorade sin gamla betydelse och ett jordbruksbaserat samhälle växte fram.



Man kan säga att senantiken omfattar slutfasen av Västroms historia. Västrom d.v.s. våra dagars Rom och de delar av Europa som romarna hade erövrat upplöstes i självständiga stater som regerades av germanska kungar. År 395 delades det stora romerska riket. Mycket av den gamla klassiska kulturen levde vidare men i en ny kristen anda.


Så småningom växer tre olika vägar fram efter Roms fall:


Västeuropa - Rom - latinspråkig kristen kultur


Östeuropa - Konstantinopel - grekiskspråkig kristen kultur


Nordafrika/Mellanöstern - arabspråkig islamisk kultur (grundas av  Muhammed 632 e.Kr.)

Man kan säga att Europa som det hade sett ut under en lång period, föll samman och två nya, stora religionerna bildades; Kristendomen och Islam.

  

  

Mycket av den kunskap som berörde konst, filosofi etc. gick förlorad för Västrom under dessa sekel, men i Östrom levde mycket vidare i den s.k. Bysantinska kulturen. Östrom är den stad vi idag kallar Istanbul. Andra namn är Bysans, Konstantinopel och vikingarnas Miklagård. En annan stad som var viktig i Östrom var Thessaloniki i Grekland.  Kristendomen blev statsreligion även här men man höll mässor etc. grekiska.

  

Men vi har fått med oss två arv från denna tid; den antika vetenskapen/ kulturen samt kristna trosföreställningen. Man fick ett linjärt tänkande. D.v.s. något börjar och slutar: skapelseberättelsen - jordens undergång.



Synen på människan var baserat på religionen och världsbilden utarbetades av medeltidens lärda, som alla var kyrkans män. Detta innebar att de grekiska filosofernas sätt att se världen försvann. Det officiella språket var latin som de lärde talade och mässor etc. hölls på latin och inte på de språk som talades bland "vanliga" människor.



Konstarternas uppgift i den kristna världen blev att visa alla de samband som fanns mellan Gud/skaparen och skapelsen, mellan himlen och jorden. På grund av detta är medeltidens konstverk fyllda av symbolik, förmodligen mer än vi anar idag. Och därför kan det ibland vara inte alls lätta att tolka.

  


Under den första delen av medeltiden var det mycket oroliga politiska förhållanden och många krig i Europa och på grund av det blev den kulturella aktiviteten förhållandevis låg.


Bilden av människan var kluven. Gud hade skapat människan, det finaste Gud hade skapat. Men gällde det allt? Själen var skapad av Gud, men hur var det med kroppen och dess funktioner? Anden är god/kroppen är ond. Man ansåg att tiden på jorden var endast en förberedelse för det riktiga livet i himlen.



Under den senare delen av medeltiden förekom det många korståg p.g.a. att påven ville erövra Jerusalem. Man fick nu nya kontakter med den antika kulturen som bevarats i det bysantinska riket. Då började Västeuropa blomstra på alla områden; politik, kultur, ekonomi, handel etc.


Man utvecklade plogar och seldon, hästen blev allt viktigare och stigbygeln uppfanns vilket förbättrade möjligheterna att använda hästar i krig.


Under största delen av medeltiden trodde de flesta människor att de visste allt som fanns att veta eftersom alla sanningar var uppenbarade genom bibeln och kyrkans förkunnelse.


När påvedömet började försvagas vågade människor ifrågasätta kyrkan och detta ledde till att påven inrättade inkvisitionsdomstolar där kättare förhördes och dömdes, ofta till döden.


Kyrkan dominerade kulturlivet under hela medeltiden och detta innebär att det mesta av den konst i olika former som finns bevarad är sakral (religiös/kyrklig) konst.


Teologin uppstod - man studerande frågor runt vad tro är och vad vetande är.

Många kloster grundades och munkar och nunnor blev en del av det kristna livet. För kvinnor var i stort sett enda möjligheten till studier att gå i kloster.  Heliga Birgitta, som levde på 1300-talet, är ett svenskt helgon och grundare av Birgittaorden i Vadstena.


Under medeltiden grundades de första universiteten. All undervisning var på latin och på universiteten var inte kvinnor välkomna vilket innebar att möjligheten till utbildning förminskades drastiskt för alla kvinnor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0