Arkitektur


 Petersplatsen i Rom (Bernini)

Kontrasterna mellan ljus och skugga är något som arkitekterna utnyttjade. De tog över de antika byggnadselementen från renässansen, kolonner, kapitäl o.s.v.  men använde dem på ett friare och djärvare sätt. Under barocken anlades stora trädgårdar/parker i anslutning till de enorma slott som byggdes under perioden. De utgör en del av en helhet vars syfte bl.a. var som tidigare nämnts propaganda och att visa kungars makt etc. En av de mest kända och betydande arkitekterna under barocken var Giovanni Lorenzo Bernini som även var en framstående skulptör. Många byggnader under barocken fick storslagna utsmyckningar i form av bl.a. skulpturer och man strävade efter att få arkitekturen och skulpturerna att smälta samman. Skulpturerna under barocken är dramatiska med spända muskler och de är fångade i ögonblick av rörelse.

                    
Bernini (den heliga Teresas extas)


Slottet Versailles


Ludvig XIV kom till makten 1660. Han ville bygga ett slott nära Paris men bort från de oroligheter som pågick i där. Han ville ha en plats där han kunde organisera och helt styra en fransk regering omkring sin egen person. Han bosatte sig i vad som varit ett mindre jaktslott och beslutade att bygga om det.

1678 övertog byggdes Spegelsalen, kapellet och de två flyglarna. Den 1682 flyttade Ludvig XIV in i palatset. Möblerna togs från kungens egen finansminister Nicolas Fouquet och hans slott Vaux-le-Vicomte. Ludvig XIV tvingade (i stort sett) Frankrikes adel att bosätta sig inom slottsområdet och som mest bodde över 30 000 personer personer där (inte medräknat tjänstefolket).

Förutom att slottet i sig är praktfullt och imponerande anlades en slottspark (också den inspirerad av Vaux-le-Vicomte) som nog är en av de mest berömda slottsparker i världen. Det sättet som trädgården anlades på är det som kommit att kallas Franska Barockträdgård där symmetri, och kontraster är två viktiga ingridienser. Karakteristiskt är även vattenkonst, fontäner, skulpturer, labyrinter mm.


Slottsträdgården

•-         La pelouse = sluttningen (gräsmattan)

•-         Bosquet  = den lilla skogen, lund, dunge, berså

•-         Parterre = plantering på platt mark bestående av rabatter inramade av sten
           eller hårt klippta buskar med grusgångar i konstfulla och symmetriska formationer


          
Versailles (slottet)                  Spegelsalen

         
Parken



      
Vaux-le-Vicomte

Här är länkar till hemsidor na för dessa två slott

http://www.chateauversailles.fr/en/

http://www.vaux-le-vicomte.com/





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0