Naturvetenskapen


1543 kom Nicolaus Copernicus verk "sex böcker om de himmelska kretsloppen". Detta omkullkastades den gamla världsbilden, med jorden som centrum. Han sa att solen är universums centrum. Galileo Galilei vidareutvecklade denna nya världsbild. Han kom i konflikt med den katolska kyrkan och han tvingades avsäga sig sina åsikter och förbjöds att yttra sig offentligt.

                                      
Nicolaus Copernicus                                     Galileo Galilei

Den nya världsbilden fick draghjälp av en riktning inom filosofin, empirism = att kritiskt iaktta välden och att pröva samma experiment flera gånger och bilda sig en uppfattning av de resultat man får, inte att okritiskt acceptera det som står i bibeln. En av de främsta med denna ståndpunkt var engelsmannen Francis Bacon som ansåg att religion och vetenskap inte skulle blandas.

                                                          
Francis Bacon                                               Isaac Newton

Isaac Newton använde sig av empiriska experiment men förstod att det inte enbart går att blida sig en världsuppfattning på det, utan att de reslutat man får fram måste systematiseras för att skapa en helhetsbild.


Filosofi

I Nederländerna levde en judisk filosof, Spinoza, Eftersom han hade "turen" att leva just i Nederländerna blev han inte anklagad för kätteri trots att han hade, enligt den tidens synsätt, mycket radikala idéer om religion. Han kritiserade ALLA trosinriktningar och ifrågasatte bibelns och Torahns auktoritet. Dessutom trodde han inte på en personlig Gud utan ansåg att Gud fanns i allt. Han blev inte fängslad men utesluten ur den judiska gemenskapen.


Spinoza

Under 1600-talet fick humanismen ny vind i seglen. (Humansim kommer från latinets humanus = mänsklig. D.v.s. människan är något speciellt i skapelsen med rättighet och skyldighet att forma och utveckla sitt liv. Idén om människan egenvärde och värdighet)



                                               
Swedenborg                                                       Linné

   

Emanuel Swedenborg och Carl von Linné var 2 svenska vetenskapsmän och forskare som levde under den här tiden. Linné forskade mycket inom botanik, växtlivet. Han systematiserade vår flora och gjorde flera forskningsresor i landet. Swedenborg undersökte människokroppen samt gjorde bl.a. ritningar på flygplan och andra mekaniska uppfinningar som blev verkliga långt senare. Han blev mer och mer intresserad av religion och andliga frågor och bröt sig loss från den Svenska kyrkan.


Eftersom naturvetenskapen utvecklades så mycket förändrades världsbilden. Å ena sidan var jorden inte längre universums centrum, utan bara en planet som snurrade runt solen. Å andra sidan var det en triumf att lyckas kartlägga alla dessa naturvetenskapliga principer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0