Arkitektur



Arkitekturen blir under renässansen starkt påverkad av antikens ideal. Den är symmetrisk, grundplanen är exakt geometrisk och detaljer av samma slag är likadant utformade i hela byggnaden. Den har kolonner, kapitäl och reliefer som under antiken. Man börjar bygga mycket slott under den här tiden men stilen användes även i offentliga byggnader.


Brunelleschi, som var en Italiensk arkitekt under tidig renässans "uppfann" centralperspektivet. Han ritade en byggnad som kallas "hittebarnshuset" i Florens som anses vara den första byggnaden i utpräglad renässansstil.


Huset har 2 våningar. Nedervåningen avgränsas av en arkad med kolonner som har halvcirkelformade bågar. En sådan byggnadsdel kallas loggia. På övervåningarna finns ett fönster över varje båges högsta punkt. Det blir som ett slags modultänkande. Varje öppning är en modul.


Brunelleschi är även arkitekten bakom katedralen i Florens, Santa Maria del Fiore




                                   
Katedralen;  nerifrån               uppifrån

Michelangelos utformning av Capitolium ser lite annorlunda ut jämfört med "Hittebarnshuset". . Det är också ett tvåvåningshus. Men här är varje modul istället markerad av höga pilastrar "halvpelare" som sträcker sig över bägge våningarna. Varje modulöppning flankeras av två släta kolonner som bär ett rakt överstycke. Övergången till taket markeras med ett stort "utsprång" en kornisch. Detta byggnadsverk banar vägen för nästa epoks arkitektur (barocken).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0