Drama under renässansen


De gamla dramatyperna; mysteriespel, mirakelspel och farsen, levde kvar under renässansen och var populära. Katolska kyrkan satte sig dock emot att man skojade med religiösa personer när reformationen kom (Martin Luther). De blev de religiösa spelen som skulle stå som förgrund när den nya teatern växte fram.


Scentekniken utvecklades bl.a. tack vare att perspektivet "uppfanns", man fick en sorts "tittskåps-effekt" och i Italien t.ex. täcktes scenen med tygdraperier som gjorde det möjligt för skådespelarna att försvinna från publikens blickfång. 


Men i Italien växte också en ny teaterform fram; Commedia dell'arte. (skådespelare till yrket). Skådespelarna var alltså professionella. De hade stor frihet att improvisera så länge de höll sig till sin rollfigurs allmänna karaktär. Dessa pjäser hade en standarduppsättning roller med typiska karaktärsdrag t.ex.  Pantalone,en tjurig äldre man, ofta köpman som kan vara både rik och fattig. Han är girig men samtidigt slösaktig, talar illa om folk coh vill gärna gräla.  Harlekin (Arlecchino) , som från början var den dumme, fege och ständigt hungrige tjänaren, men som efterhand får lite andra karaktärsdrag med en blandning av list och naivitet, klumpighet och elegans. De förälskade, är alltid tilldragande och unga och de enda som har färdiga repliker och inte får  improvisera. Colombine  en flicka, ofta i tjänst hos Pantalone. Hon är klipsk och ständigt villig att hjäpa de förälskade i deras intriger .


                          
Pantalone                                 Colombine och Arlecchino


I England lyckades William Shakespeare smälta samman den folkliga och den antikinspirerade teatertraditionen till en stark dramatik med förmåga att tilltala människor från olika samhällsskikt. Hans pjäser framfördes på många olika platser, inte bara i hovmiljö.




Han var själv skådespelare och visste vad publiken ville ha. Han skildrade allt ifrån människan svartaste sidor till ljuvlig kärlek och humor. Förutom pjäser skrev han många sonetter som är 14-radig diktform ofta med dubbeltydigt innehåll.


I London fanns två kända teatrar under hans tid, The Rose och The Globe. Man har byggt upp en kopia av hans gamla teater i London, The Globe, som ligger ungefär på den plats originalet anses ha legat.


     

 The Globe


http://www.youtube.com/watch?v=xgnInT4x8kA





Kommentarer
Postat av: rebecka ES08D

Hejsan! jag tänkte skriva ut våra texter men vet inte vilket som är för ettorna. kan du skriva ettorna på rubriken för vårt texter?



MVH / Rebecka olsson ES08D

2009-01-25 @ 22:30:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0