Kvinnliga konstnärer under renässansen

Kvinnliga konstnärer


Kvinnliga representanter inom olika kulturområden finns det givetvis även under renässansen, men dessvärre är det mycket svårare att hitta fakta om deras liv och verk än deras samtida manliga kollegor. Samhället tillät oftast inte att kvinnor fick annan utbildning än det som krävdes för att kunna sköta det hushåll som hon förväntades ta hand om, beroende på hennes samhällsstatus. D.v.s. mer välbärgade flickor fick kanske lära sig måla, spela något instrument, sjunga, dansa, brodera etc. för att passa in i de sociala sammanhang hon förväntades hamna i. En flicka från en lägre klass fick lära dig vad som förväntades av henne som t.ex. sy, laga mat, ysta ost och andra hushållssysslor. Det fanns dock vissa kvinnor som gjorde sig kända under sin livstid inom olika konstnärliga genrer, och som faktiskt accepterades av sin samtid men som historieskrivarna inte brytt sig så mycket om.  Här följer ett par exempel.


Francesca Caccini var sångerska, lutenist, poet, kompositör och lärare under den senare delen av renässansen. Hon var under en period den högst betalda tonsättaren vid Medicis hov. Operan, som var en ny konstform som växte fram under sen renässans och tidig barock, intresserade henne och hon skrev flera operor t.e.x. La liberazione di Ruggerio.



 

                

Sofonisba Anguissola var en italiensk konstnärinna som levde mellan 1532-1625. Hon uppmuntrades av sin far att utveckla sin konstnärliga talang och han såg till att hon fick en bra utbildning. Dock fick hon inte, eftersom hon var kvinna, studera anatomi på samma sätt som sina manliga kollegor. Detta gjorde att hon främst ägnade sig åt porträtt i informella miljöer. Hon blev så pass framstående att hon under en period blev hovmålare vid det spanska hovet. (Självporträtt till höger).

                           

                                                                                                                   


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0