Renässansen




Renässansen kallar man den period i vår historia som sträcker sig ungefär från början av 1300-talet till slutet av 1600-talet. Tidsangivelsen är lite "luddig" eftersom det beror på vilken konstinriktning man talar om och beroende på VAR i Europa man befinner sig. Det skiljer sig t.ex. mellan musik och måleri och givetvis mellan t.ex. Italien och Sverige.


Vid mitten av 1300-talet drabbades Europa av en katastrof. Pesten, eller digerdöden som den också kallas. Ungefär en tredjedel av befolkningen dog och det tog över 100 år för städerna att nå den folkmängd som de haft före 1350.

Det har länge påståtts att kulturen efter en lång nedgång under medeltiden fick en nystart efter pestepidemin, att italienska konstnärer under den här tiden "upptäckte" den antika världens ideal och konstverk. Ordet renässans betyder pånyttfödelse/återfödelse, och i det här fallet har man syftat på att man under den här historiska epoken "återupptäckte" antikens ideal. En ny människotyp växte fram, den allsidiga och mångkunniga renässansmänniskan, som eftersträvade att utveckla alla sina talanger så långt som möjligt obunden av gamla normer, däribland de kristna. Men nu, efter ca.140 års forskning kring renässansen vet vi att detta inte stämmer helt. Antiken återupptäcktes aldrig, eftersom den inte hade glömts. När man började bygga kyrkor på 1000-talet t.ex. hade man den romerska arkitekturen som förebild med det äkta valvet. Trots detta kallas denna historiska epok ändå för renässansen.


Från mitten av 1400-talet började ekonomin blomstra igen och med den även kulturlivet. Det ekonomiska uppsvinget bidrog till att kungamakten stärktes i flera av Europas stater. Skatter gick till kungarna som betalade soldater och ämbetsmän.


Kungarna ville demonstrera sin makt och gjorde så bl.a. genom att bygga slott, han måste ju bo ståndsmässigt, avbildas på målningar så att hans porträtt fanns överallt i riket. Han måste hyllas i dikter och på stora fester med musik och dans. De kungliga hoven blev kulturcentrum under denna epok. Adelssläkter ville också visa sin samhällsposition och gjorde det bl.a. genom att stödja författare och konstnärer.


Man ska alltså tänka på att även om ordet renässans betyder pånyttfödelse, så var det kanske inte riktigt så det var. Det är en efterkonstruktion. Däremot började man tvivla på att allt i bibeln var sant. Ja, man frågade sig om det överhuvudtaget fanns några absoluta sanningar? Tänk om Gud inte fanns...och tänk om man själv hade ansvar för sitt liv....! Detta är början på det som kallas att Europa gick mot "ett mer sekulariserat samhälle". Sekularisering kommer av ordet saeculum, latin som betyder tidsålder, vårt lånord för sekel. I den kristna senantiken betydde det ungefär "den här världen", d.v.s. en motsats till Guds värld. På det sättet har ordet fått den betydelse det har idag: det världsliga. Men fortfarande spelade kyrkan en stor roll i kulturlivet även om inflytandet började minska något. Samhället börjar alltså långsamt att sekulariseras under renässansen och en ny världsbild börjar ta form.


Ny människosyn = individualism / humanism. D.v.s. idén om människans värdighet och egenvärde. Att varje människa har rätt och skyldighet att forma sitt liv och utveckla sin mänsklighet.

Ny livsinställning =  linjärt tänkande

Ny natursyn =  naturlagar, universum

Ny vetenskap =  man ville söka kunskap genom experiment för att ta reda på hur något verkligen fungerade. De första empiriska experimenten ( att pröva något flera gånger)


Även om människosynen sakta började förändras var det en lång väg kvar mot något som kan liknas lika värde för alla människor. Stora sociala skillnader rådde och kvinnornas position var svag. En kvinnas främsta uppgift var att sköta hemmet, vara en maka och mor. Det var männen som hade möjligheten att "självförverkliga" sig, de män som tillhörde samhällets elit vill säga. Utbildning för kvinnor var extremt ovanligt och man ansåg att en kvinna med utbildning lätt kunde bli för självständig och besvärlig och detta i sin tur kunde minska hennes chanser på äktenskapsmarknaden. Och det var verkligen en "marknad". Äktenskap var arrangerade av föräldrar och det främsta syftet var makt och pengar i synnerhet om man tillhörde de högre samhällsklasserna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0