Upptäcktsresande, forskare och reformation



Fler människor blev nyfikna på att få reda på vad som fanns på andra sidan havet. Många kända upptäcktsresanden levde under den här tiden t.ex.


                                                          

Marco Polo, Kina  (Kublai Khan).                              Christopher Columbus;  Nordamerika

.


                                                           
Vasco da Gama
; Sjövägen till Indien.                     Magellan; Utforskade haven och
                                                                                       var den första att segla jorden runt.


Att jorden var rund visste man sedan länge, men att sätta solen som centrum och inte jorden var mycket kontroversiellt. Det fanns flera vetenskapsmän som hade liknande idéer om detta:


Nikolaus Copernikus, Polen och Johannes Kepler, Tyskland samt (något senare närmare barocken) Galileo  Galilei från Italien.

Uppfinningar



En stor mängd nya uppfinningar började dyka upp. T.ex. mekaniska kvarnar, kakelugnar, glasrutor i fönster, fickuret (tid är pengar), kompassen etc. och en mycket revolutionerande nyhet; boktryckarkonsten (Gutenberg).





Sjöfarten började ta över större delar av handeln. Kompass och sjökort gjorde det lättare för sjöfararna. Hamnstäderna blommade upp t.ex. Sevilla, Bordeaux och Amsterdam. Hansastäderna t.ex. Lübeck var kanske allra vikigast. Hansan var ett förbund av handelsstäder i Nordeuropa där t.ex. Visby ingick. Handelsvägarna till lands blev därmed mindre viktiga. Under medeltiden bestod maten mest av bröd, gröt och öl men efter hand blev det allt vanligare med kött och grönsaker. Då behövde man mer salt och det var en viktig handelsvara. Även efterfrågan på smör steg. Nu började pengar att bli allt vanligare som betalningsmedel. Eftersom det fanns en hel del olika myntslag i Europa blev detta början på en allt livligare bankverksamhet.




  

Reformationen


Samhället började å ena sidan sekulariseras, men även inom den kristna världen sökte vissa personer förändringar. Martin Luther t.ex. ville protestera mot en del bruk inom kyrkan som han ansåg olämpligt, t.ex. avlatsbrev och att man använde latin när man predikade. Det var han som lade grunden för det som idag kallas den protestantiska kyrkan som bl.a. Gustaf Wasa medverkade till att införa i Sverige.

de till att införa i Sverige.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0