Barockens måleri


Måleriet under barocken blir mer dramatiskt och man använder ljus och skuggor som dramatiska effekter. Italienaren Caravaggio var en av de första barock-målarna. Det som är karakteristiskt för allt måleri under barocken är att det blir mer dramatiskt och man använder ljus och skuggor som effekter. Dessutom valde man ofta motiv som är skildrade i ett spännande och dramatiskt ögonblick.

Motiven förändrades dock en del. Landskapsmåleriet blomstrade, de religiösa motiven blev färre, speciellt i de nordligare delarna av Europa, och istället blev porträttmåleri och stilleben vanligare.

Caravaggio

                
"Måltiden i Emmaus"

                    
"Tomas tvivlaren"                            "Jungfru Marie död"


I Italien producerade konstnärerna glänsande bilder från den kristna historien. De var ofta överdådiga och fulla av religiös glöd. Kyrkor och slott fick stora muralmålningar som visade helgons och martyrers liv. Mot detta gjorde Caravaggio uppror. Hans målningar var mörka och avbildade bara några få personer.


Rubens

I Nederländerna tog det rika borgerskapet över hovets, adelns och kyrkans roll som beställare av konst. Detta innebar att även hantverkare och bönder hade tavlor i sina hem. Det förekom inte på samma sätt i andra länder. Rubens är en av de mest betydande företrädarna av flamländsk barock. Hans bilder är fulla av översvallande rörelse. De är livfulla och utstrålar ofta munterhet.


Rubens
                                   
"Bortrövandet av Leukippos döttrar"       "Korsnedtagningen"  


Rembrandt Harmenszoon van Rijn, också från Nederländerna, är en av de mest kända konstnärer från denna period. Han målade många grupporträtt och en stor mängd självporträtt. Han var intresserad av att skildra verkligheten, inte skönhet eller elegans. Trots att han var eftertraktad som konstnär under sin livstid och hade en stor mängd uppdrag, dog han nästan utblottad.



                   
Självporträtt                                "Doktor Tulps anatomilektion"



Jan Vermeer är en annan känd holländare som till skillnad från Rembrandt inte producerade så många tavlor. Han efterlämnade bara 34 stycken. Hans motiv är ofta enkla människor i en ganska lugn och anspråkslös miljö, utförande vardagliga sysslor. Hans målningar är uttrycksfulla och detaljerade.

                  
" Mjölkjungfrun"                         "Flicka med pärlörhänge"



Vissa konstnärer använde sig av ett tekniskt hjälpmedel Camera Obscura (som är latin och betyder "mörkt rum") när de gjorde skisser t.ex. Den ser ut ungefär som en låda och om man låter ljusstrålar strömma in genom en öppning syns en bild av det som är utanför lådan på den bakre väggen av lådan. Med denna metod blir perspektivet korrekt vilket gör att målningen blir mer realistisk. Principen för hur en Camera Obscura fungerar har vart känd i över 900 år och man kan säga att det är en föregångare för den moderna kameran.


Det finns inte så mycket bevarat av kvinnliga konstnärer från den här tiden, dock ska nämnas några namn;



Artemisia Gentileschi (1593-1653), en italiensk konstnärinna som verkade i Rom, Florens och Neapel sant även en period i London med stora framgångar, vilket var högst ovanligt vid den här tiden. Hon målade ofta dramatiskt och kraftfullt som i Judit dödar Holofernes


                   
"Judith dödar Holofernes"       Självporträtt


En annan kvinna so bör nämnas är Clara Peteers (1594-1657) från Nederländerna är en viktig föregångare inom stilleben måleriet. Det finns mycket lite fakta bevarat kring hennes liv men hennes tidigaste målningar är redan från 1607 och 1608 vilka är så pass skickligt utförda att man måste tro att hon fått högklassig utbildning.



Stilleben

Ytterligare en kvinna från Nederländerna var Judith Leyster som var ganska berömd under sin livstid men sedan föll i glömska. Länge har man trott att flera av hennes målningar gjordes av Frans Hals, som förmodligen var hennes lärare. I början av 1900-talet ändrades denna åsikt dock och man har lyckats lista ut vilka av målningarna som faktiskt är gjorda av henne.

                     
"Flöjtspelande gosse"               Själporträtt

Här kommer en länk till Riksmuseet i Amsterdam där du kan se mer om Rembrandt, Vermeer m.fl

http://www.rijksmuseum.nl/index.jsp?lang=en




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0