Dans under barocken

Dansen hade blivit populär och utvecklats mycket under 1500-talet vid hoven. Denna tradition fortsatte under barocken. Ludvig XIV instiftade en dansakademi 1661 som en parallell till akademierna för andra konstarter och för vetenskap. Balettmästaren Pierre Beauchamp fick i uppdrag att skapa fasta regler för balettdans. Dessa regler ligger till grund för den dansform som kallas klassisk balett än idag. Han fastställde de fem positionerna av fötterna samt vissa regler för armföring och kroppshållning.



De fem positionerna



   
 Första                               Fjärde                                 Femte

                          
Dansnotation av Beauchamp   



Ludvig XIV som "Den uppåtgående solen" i "Le Ballet de la Nuit"



Under 1600-och 1700-talen var dansen ofta ett inslag i andra sceniska verk som opera eller talpjäser men det började förekomma rena balettaftnar. Däremot hade dessa ingen röd tråd eller handling utan publiken kom för att se dans helt enkelt.

1681 uppträdde kvinnliga dansare för första gången på en offentlig scen och när kjolarna blev kortare så att även de kvinnliga dansarna kunde göra snabba hopp o.s.v. blev de mer populära än sina manliga kollegor. De som dansade särskilt bra blev sin tid megastjärnor.

Under mitten av 1700-talet tog Jean-George Nouverre avstånd från den tekniskt briljanta dansen som hade utvecklats och villa få fram en dans som var uttrycksfull och som skulle påverka publiken känslomässigt. Han ville också att balettföreställningen skulle ha en handling på samma sätt som en teaterpjäs eller en opera. Så man kan säga att nu föds vad vi kallar klassisk balett på riktigt och kunde stå självständig som en konstart jämförbar med andra konstarter.
I Frankrike skrevs flera operor med mycket dansinslag (det vi idag kallar balett) av t.ex. Jean Baptiste Lully och Jean Philippe Rameau.

Några dansklipp

Ur "Le Ballet de la Nuit"

http://www.youtube.com/watch?v=7zJEBV975iA

Från en opera av Rameau

http://www.youtube.com/watch?v=Tsggm5boWaE

En Menuett

http://www.youtube.com/watch?v=DsgCX0iwAOY


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0