Kvinnor under barocken

Eftersom böcker blev mer tillgängliga under barocken började även kvinnor få tillgång till den "bokliga" kunskapen, men inte i de officiella sammanhangen utan endast i informella kretsar. Det var alltså fortfarande inte möjligt för kvinnor att få utbildning på samma villkor som män och de som kunde tillskansa sig någon utbildning var i stort sett bara kvinnor från högra samhällsklasser, med vissa undantag.

Som exempel kan nämnas Aphra Behn (1640-1689) som uppenbarligen var en färgstark person och faktiskt inte kom från en högre samhällsklass utan var dotter till en barberare.
 

Hon sägs ha varit spion åt engelske kungen men även författare av både pjäser och romaner och trots ständiga påhopp och förtal backade hon inte utan försvarade sig. Hon skrev bl.a. Oronooko, or the History of the Royal Slave, som hon själv presenterade som en dokumentär men som idag läses som roman. Den kallas ibland för Europas första realistiska roman.



Aphra Behn

Ett annat exempel är Anna Maria van Schurman (1607-1678), en holländsk multibegåvad kvinna, ibland kallad Hollands tionde musa som fick samma utbildning som sina bröder, vilket var mycket ovanligt. Hon utbildade sig inom en mängd områden; skulptur, teckning, gravyr, matematik, filosofi, fysik, teologi och juridik. Hon talade flera språk flytande; nederländska, latin, hebreiska, grekiska och tyska samt har relativt stora kunskaper i ett flertal andra språk bl.a. engelska, italienska, spanska och persiska.



Anna Maria von Schurman


Det fanns även kvinnor som försörjde sig som musiker och tonsättare. En av de första att lyckas med detta var italienskan Barbara Strozzi (1619-1677) som kan ha varit den första kvinniga hovkompositören. Hennes far gav henne en gedigen musikutbildning men trots att hon blev beundrad för sin musik, så ansågs det inte lämpligt att en kvinna framträdde offentligt och att hon dessutom publicerade sina kompositioner. Därför blev hon stämplad som kurtisan.

Här är en hemsida till Aphra Behn society

http://www.oldroads.org/behn/home.htm

Och en om Schurman

http://home.infionline.net/~ddisse/schurman.html

Ett exempel på musik av Barbara Strozzi

http://www.youtube.com/watch?v=uA8UtQ5FD4g




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0