1700-talet Upplysningen

Samhället

Mot slutet av 1700-talet kom stora förändringar; den industriella revolutionen började ta fart och den franska revolutionen 1789 påverkade hela Europa, kanske hela världen. Men även en sorts ”utbildningens revolution” skedde: upplysningen.


Under 1700-talet växte en ”förnuftsideologi” fram. Den förde Europa sakta mot ett alltmer sekulariserat samhälle. En misstro mot vidskepelse växte fram och man ville ta avstånd från den häxförföljelse som härjat tidigare. En växande borgarkraft kom med krav på ökad tolerans och jämlikhet. Man tänkte att utbildning skulle göra människor mer upplysta och skulle hjälpa dem ur ”okunnighetens mörker”.


Franska revolutionen hade "förberetts" genom bl.a. upplysningens kritiska samhällssyn och många av revolutionens ledare hade antikens samhälle som ett ideal. Många konstnärer och författare välkomnade revolutionen eftersom de ville ha ett jämlikt samhälle. De glömde dock bort att det antika slavsamhället var långt ifrån jämlikt och dessvärre blev inte resultatet av den franska revolutionen heller ett jämlikt samhälle. Däremot orsakade den ett urskiljningslöst dödande. Inte bara de som ansågs skyldiga till orättvisorna dödades. Tusentals människor fick sätta livet till och Paris bokstavligen badade i blod.


Några stora filosofer under 1700-talet var Rousseau, Voltaire och Immanuel Kant. Men det finns även kvinnor som hade intresse av filosofiska frågor som t.ex. Mary Wollstonecraft.

1700-talet har lite olika konstinriktningar:

1. Rokoko som i första hand gäller bildkonst, design (möbler t.ex.) och arkitektur med även mode

2. Den galanta och den känslosamma stilen, som var två korta musikstilar som följdes av den mer betydande Wienklassicismen

2. Nyklassicismen inom konst, ariktektur.

4. Empir som är klädmodet runt sekelskiftet 17/1800.

Jag kommer att lägga in länkar md bilde, musik o.s.v. så att ni kan botanisera lite på egen hand.






 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0